· 

Ipcena reclama que no s'expulsi cap exemplar d'os bru dels Pirineus


Una óssa amb dos cadells al Parc Natural de l'Alt Pirineu. / DEPARTAMENT D'AGRICULTURA
Una óssa amb dos cadells al Parc Natural de l'Alt Pirineu. / DEPARTAMENT D'AGRICULTURA

Mentre el síndic i el Consell General d'Aran van demanar aquest dijous l'expulsió dels ossos conflictius, l'entitat ecologista Ipcena ha reclamat aquest divendres que no es traslladi fora dels Pirineus cap exemplar d'os bru i ha advertit que si cal iniciarà accions legals.

 

Ipcena considera "molt positives" les dades d'aquest 2019, amb 18 atacs a bestiar comptabilitzats en territori català, segons els ecologistes, malgrat que és "l'any amb més ossos als Pirineus". En aquest sentit, l'entitat acusa el Consell General d'Aran, la Generalitat i els governs de l'Aragó i Navarra de "manipular dades" per poder justificar la demanda d'expulsar els ossos Goiat i Cachou. "No es donen, de cap de les maneres, els supòsits recollits al protocol per expulsar cap dels ossos dels Pirineus", ha subratllat el portaveu d'Ipcena, Joan Vàzquez, que també reclama que s'implantin més mesures per evitar els atacs i que "s'obligui els ramaders a reagrupar els ramats".

 

A més, des d'Ipcena adverteixen que, en cas d'expulsar algun animal, "suposaria una infracció molt greu de la directiva d'hàbitats de la UE" perquè l'os bru està considerat una espècie protegida declarada en perill d'extinció. I han avisat que, si s'acaba acordant el trasllat d'alguns dels ossos, estudiaran accions legals i mobilitzacions per evitar-ho.

 

En canvi, el Consell General d'Aran i el síndic, Francés Boya, van manifestar ahir la seva "indignació" pels últims atacs, i van demanar que es traslladin els ossos conflictius. En aquest sentit, Boya va deixar clar que el govern aranès insistirà "de forma contundent" perquè els protocols i mesures de la Generalitat s'adaptin per poder treure del medi tots aquells ossos que provoquin problemes.